Arbetsförmedlingen - ja eller nej?


Jag anmälde mig till arbetsförmedlingen förra gången jag sökte jobb, vilket var hösten efter att jag slutade gymnasiet. Jag kommer så väl ihåg känslan när jag gick dit: jag tyckte det var lite kul, jag var lite taggad, jag tänkte att den personen som skulle verifiera alla mina betyg och arbetsintyg skulle vilja på lite koll på mig, vad jag vill och peppa mig till max!

När jag kom in till arbetsförmedlingen den här måndagen, så var det väldigt lugnt. Skönt, tänkte jag, då har de verkligen tid med oss (min pojkvän skulle också anmäla sig). Jovisst, tid hade de. Men när jag kom in till mannen som skulle ta hand om "mitt nummer", så var hans attityd lite "vad gör du här egentligen?". Han verkade väldigt övertygad om att jag mest skulle slösa bort hans tid till en början. Sedan började vi med att verifiera jobb och utbildningar, gymnasiebetygen först. Där har jag ett snitt på 19,6. Då blev han väldigt imponerad, och sa att han nog faktiskt inte sett ett högre snitt hos en av hans arbetssökare. Visst, kul. Sedan blev mötet bättre och bättre, han matchade mig mot lite jobbannonser som han skrev ut åt mig, och peppade lite extra när det gällde att söka ett av jobben som jag inte var fullt kvalificerad för. Bättre att söka än att inte söka, eller hur?

Min reservation till att anmäla mig är helt enkelt att det där mötet inte gav mig någonting. De jobben han matchade mig mot hade jag redan hittat och funderat på att söka.

Jag gillar heller inte att vara en del av den dåliga arbetslöshetsstatistiken, på något sätt. Någon som förstår mig? Att vara en till deprimerande prick i systemet.

Den bestämda känslan jag fick när jag var där var dessutom att de bara ställde krav, de betonade inte direkt den hjälp jag kunde få av dem. Han sa ingenting om hjälp när det gällde CV, personligt brev eller att hitta "dolda jobb". Det var någonting jag istället frågade om själv precis innan jag gick, eftersom jag såg en lapp om det på en anslagstavla. Då sa han något i stil med "Jovisst, det tror jag vi har, vet inte direkt vilka datum, men jo... Det kan du ju kolla. " Hjälpsamt. Väldigt hjälpsamt.

Nu måste jag ställa frågan - vilka är fördelarna?

Och, som svar på det ni tänker, jag sökte inte jobbet jag inte kände att jag var kvalificerad för. Ett visst uns av ärlighet mot sig själv måste man ändå ha, och om jag mot förmodan skulle bli kallad till intervju, så måste jag kunna övertyga om att jag är rätt person för jobbet. Vilket jag inte var.

Kommentarer
Postat av: Kristina

Hej! Jag tycker att du ska skriva in dig. Efter en tid som inskriven (3 mån) har du rätt till ersättning. Du kan också bli kallad till informationer, rekryteringsträffar, utbildningar osv.

Däremot är det synd att du träffat en så oengagerad arbetsförmedlare men så är det tyvärr på många förmedlingar.

Jag tycker även att du ska registrera dig på www.arbetsformedlingen.se på Mitt CV och min sida. På Mitt CV kan arbetsgivarna leta efter arbetskraft och direkt kontakta den arbetssökande.

Det är inte många företag som registrerar sina lediga jobb utan det bästa är att besöka företag direkt och ha en intresseanmälan med foto med sig!

Lycka till med jobbsökandet!

/Kristina

Ps. Tack för varningen om hon med bloggtävlingar.

2010-01-12 @ 11:46:26
URL: http://traskpaddan.blogspot.com
Postat av: =(

Vet inte riktigt vad fördelarna skulle vara.... Arbetsförmedlingen förmedlar inte arbeten. Det de dock gör är att se till att du om och om igen måste besöka dem för diverse fruktansvärt onödiga möten angående nya handlingsplaner, hur man söker jobb och liknande saker som egentligen bara är en repetition av inskrivningen...

Jag gav i allafall upp. Fullt ös arbetslös!

2010-01-18 @ 14:25:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0